За нас

Мисия

Мисията на "Гергана" е да обучава ученици от всички раси от предучилищна до 19-г. възраст по български език, музика и култура посредством учебни часове по български език, литература и история, хорово и солово пеене, драма, безплатно издаване на учебни материали, както и с други учебно-възпитателни форми и средства. Приемат се и ученици над 19 г. възраст.

Обучението по български език, литература и история се осъществява според изискванията на българското Министерство на образованието и науката (МОН), съобразени с местната специфика.

“Гергана" сътрудничи с българската Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Американската фондация за България в Бостън, с другите български културно-просветни организации в Ню Йорк, поддържа връзки с българските и местни медии и с други “етнически" училища, учебни заведения и културно-просветни организации и програми в Ню Йорк.

Атмосферата в "Гергана" е семейна, включваща, с постоянно индивидуално внимание на учителите към всяко дете и с непосредствени, приятелски отношения между учители и родители.

История

Български детски хор и училище “Гергана" е най-старият български детски хор извън България, основан в 2004 г. от джазовата певица и авторка на песни Гергана Велинова, негов пръв диригент до 2006 г., и световноизвестното оперно сопрано Стефка Евстатиева, негов вокален педагог до 2017 г.

Пръв пианист е Даниела Стоянова-Смит; Красимира Иванчева е диригент от началото на 2006 г. до днес; Виктория Цоцкова е пианист от 2007 до 2012 г. От 2012 до 2017 г. пианист е Магдалена Душкина. От 2014 г. пианист на хора е и Лора Ал-Ахмад.

През февруари 2005 г. по молба на Гергана Велинова е създадено за децата от хора и училище с ръководител Нели Хаджийска, първото българско училище в Ню Йорк. Първият годишен училищен концерт е на 24 май 2005 г.

От 2006 г. организацията носи името "Гергана". От 2009 г. училището участва в програмите на българското Министерство на образованието и науката (МОН) за българите в чужбина. В 2010 г. “Гергана” е инкорпорирана в щата Ню Йорк като независима корпорация с нестопанска цел. В 2012 г. училището е лицензирано от МОН по ПМС 334/2011 г. да издава официални удостоверения за завършено обучение по български език, история и география.

От 2004 г. до днес “Гергана" е участвала в 122 концерта, главно в Ню Йорк, вкл. в Генералното консулство на България, българската църква "Св. Св. Кирил и Методий", Карнеги хол, "Симфони спейс", централата на ООН, Нюйоркската обществена библиотека, централата на банка UBS, университет "Пейс", на годишната гала церемония на НПО Global Fund for Children в художествения музей "Рубин", в Музея на град Ню Йорк, както и един концерт и едно театрално представление пред българската общност в Чикаго, две представления пред българската общност в Париж и по едно представление пред българската общност в БКИ "Дом Витгенщайн" във Виена и в Учебния театър на НАТФИЗ в София.

„Гергана” издава безплатни учебни материали като "Песнопойка "Гергана" с 39 подбрани песни от репертоара на хора с ноти и текстове, преведени и на английски от Валентин Хаджийски. Песнопойката е колективен труд на настоящи и бивши учители от "Гергана".
 
"Гергана" обучава над сто деца от 3 до 19 г, възраст в детска градина, подготвителни групи за 4 и 5-годишни и класове от 1-ви до 12-и по български език и литература, история и география ("Човекът и обществото"), хор, музикален театър, рисуване, български народни танци и йога и организира учебни групи за родители по български като втори език, хор, театър и йога.
 
От 15 март 2020 г. обучението по български език и литература, история и география, хор, музикален театър, рисуване и йога се извършва и онлайн в пълен обем в редовното учебно време за присъствено обучение.

Организация

"Гергана" е местно юридическо лице - независима корпорация с нестопанска цел, Section 501(c)(3) non-profit school, в щата Ню Йорк. Типът корпорация, избран по препоръка на компетентни юристи, е доказано най-подходящият за едно независимо училище. Той допринася за неговата стабилност, управляемост, способност за постоянно развитие и обновление, дълготрайност и качествена работа в интерес на всички деца.
 
Училищен ръководител:
Нели Хаджийска

Родителски съвет

Химн
Написан специално за организацията (2012)

Гергана

Текст: Ангелина Жекова
Музика: Красимир Милетков

Има, има на земята
малкa, приказна страна, 
за мнозина непозната,
но за мен е тя една.

Там е раснала Гергана, 
българска мома красива,
взела сила от Балкана,
още в песните е жива.

Припев: 

Гергана, Гергана – пролетно пеят капчуци,
Гергана, Гергана – магия от слънце и звуци,
Гергана, Гергана – китка от росна поляна,
Гергана, Гергана в сърцето на всеки остана...

Песен българска в сърцето
и в съня ми пак звъни,
с топъл шепот на морето,
с дъх на сняг във зимни дни.

тя сега към мен пулсира,
пеперудено ме гали...
Стихнал, слуша и Всемира
медни български кавали.

Припев 

Нотен текст: вж. Media/Downloads - Химн "Гергана" - Ноти 1-4
Лого (2013)

Дима О'Кийф

drag to reorder

FAQs

В.: Училище ли е "Гергана", или "хор", както още казват някои?

О:  "Гергана" е училище, всъщност най-старото в Ню Йорк, исторически започнало като хор, а по-късно превърнало се в единство от училище и хор. Днес хорът е една от извънкласните форми на обучение.

В.: Трябва ли всички ученици в "Гергана" да пеят и в хора?

О:  Не, приемаме и ученици само за училището, извънкласните ни дейности са факултативни.

Но според нас нашият професионално ръководен хор е извънредно ефективен начин децата да се заинтересуват от българската култура и да научат добре български. Той е важен и за развитието на естетически вкус и благородни чувства, за възпитаването на умение за работа в колектив и други професионални навици, за създаване на приятелства и за обогатяване на децата от близкото общуване с чудесните артисти, с които работим. Същото значение отдаваме и на нашето театрално студио, танцово студио и класа по художествена гимнастика.

В.: Официално лицензирано ли е училището?

О.:  Да, "Гергана" е лицензирана от Министерството на образованието на България (МОН) по ПМС 334/2011 г., по което са регистрирани и другите утвърдени български училища в САЩ, и издава официални удостоверения за завършен курс на обучение. "Гергана" е носител на почетните плакети на МОН и Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), на почетното отличие на МОН "Неофит Рилски", уважаван член е на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и сътрудничи тясно с ДАБЧ. 

В.: Част от някаква организация ли е "Гергана" или е независима?

О.: "Гергана" е независима корпорация с нестопанска цел в щата Ню Йорк, юридическо лице и единственото българско училище, регистрирано в града.

В.:  Добре де, какво толкова й е особеното на "Гергана"?

О.:  "Гергана" е дълголетно общо дело на група близки приятели и има уникална семейна атмосфера. Обучението се извършва само в малки групи при постоянна индивидуална работа с всяко дете. Съотношението учители-ученици е по-добро отколкото в елитните манхатънски частни училища, камо ли в обикновените български или американски държавни училища. Учителите ни са грижливо подбрани, с най-добри професионални и лични качества и са прекрасно сработени като екип.

В "Гергана" децата при желание могат да прекарват по-дълги часове, редувайки академични уроци със занимания по изкуства и други извънкласни дейности, всички на български и интегрирани с академичните предмети и едни с други. Това съзздава много по-добра среда за научаване на български и за формиране на трайни приятелства. Нашите деца се опознават добре независимо от възрастта си благодарение на извънкласните занимания, събиращи заедно различните възрастови групи и показващи всички участващи деца на сцената. Родителите също се опознават и сближават, особено когато участват в програмите ни за родителите и семействата в учебното време на децата - смесен хор, йога, модна работилница, танцово студио и курс по български за начинаещи възрастни.  

"Гергана" е истински новаторска организация, проправила пътя на почти всички програми, достъпни днес за българските деца в Ню Йорк - детски хор, неделно училище, детска градина, подговителна група за деца с ограничен български, театрално студио, музикален театър, музикална драма за детски хор, художествена гимнастика, танцово студио за балет, бални и съвременни танци, изобразително изкуство, художествени занаяти за майките и бабите, мъжки хор за бащите, дядовците и приятелите, който прерасна в смесен хор с присъединяването на много майки и баби, празнични семейни спявки, издадена песнопойка с подбрани български песни на български и английски с ноти...

Нашата "Песнопойка "Гергана" се разпространява безплатно за българските училища по света и се смята вече за един от най-успешните издателски проекти на ДАБЧ, готви се второ издание. А музикално-драматичната ни адаптация за детски хор "Как без музика?" беше отличена с първа награда от Държавната агенция за българите в чужбина за 2013 г. в конкурс с участието на 22 други вокални групи от цял свят и ще се постави и от други български училища, чието упорито търсене на подходящ детски мюзикъл на български ги е довело не другаде, а при нас.

Двуезичието, въплътено и в "Песнопойката", и в музикално-драматичната адаптация, дето българските оригинали са преведени на английски и обратното, на същата страница, е водещо начало за "Гергана": възпитаваме двуезични българо-американски професионалисти на утрешния ден.

Още за нас:

Български детски хор и училище "Гергана" е:  

 • Първото и най-реномирано българско училище в Ню Йорк (2005 г.), лицензирано от българското Министерство на образованието и науката (МОН) да издава официални удостоверения за завършено обучение по български език
 • Първият български детски хор извън България (2004 г.) и единственият професионално ръководен детски хор в Ню Йорк
 • Уважаван член на Асоциацията на българските училища в чужбина с широко отражение в българските медии в САЩ и България
 • Пеещо училище, дето пеенето и музиката стимулират интереса на учениците и към българския език и култура
 • Забавно училище, в което децата намират добри приятелства, идват с желание и ученето е радост; задружна и динамична общност  от ученици, родители, учители и приятели от трите съседни щата
 • Лауреат на български и международни награди

Училището:

 • Българското неделно училище в манхатънския Upper East Side; oбучение – безплатно
 • Занятия в неделя, Wagner Middle School, 220 E 76th St, New York, NY
 • Приемат се деца от всички възрасти и степени на владеене на български
 • Приемат се и деца само за училище
 • Детска градина за деца до 5 г.
 • Две подготвителни групи за деца с ограничено владеене на български (до 7 г. и 7+ г.)
 • Класове: от подготвителна (предучилищна) група до 12-и клас
 • Театрално студио: поставя адаптация за детски хор по мюзикъла The Sound of Music (“Не мога без песен“), клас по музикален театър
 • Танцово студио: художествена гимнастика, балет, бални, съвременни и български народни танци
 • Експериментален клас по рисуване
 • Училището е регистрирано от МОН по ПМС 334/2011 г., издава официални удостоверения за завършено обучение и има 6-годишна традиция на професионална работа по изискванията на МОН
 • Обучение само в малки групи, индивидуална работа по четене и писане с всяко дете, включително по краснопис
 • Всички ученици научават да четат, пишат и говорят на книжовен български език и развиват траен интерес към българската култура
 • Учениците са печелили награди на националния конкурс за есета "Стефан Гечев"
 • Учениците научават наизуст по няколко десетки художествени текста, сред които много класически български стихотворения
 • Учениците развиват умения за сценично поведение и движение, публично говорене, импровизация, работа в колектив и спазване на срокове
 • Солиден старт за кандидатстване в специализираните училища по изкуствата в Ню Йорк като LaGuardia Arts, кредити за американски училища и колежи
 • Високите учебни стандарти се съчетават с характерната за "Гергана" сърдечна, непринудена и предразполагаща семейна атмосфера с постоянно индивидуално внимание към всяко дете
 • Употребата на електронни устройства не е разрешена в клас, но учениците се насърчават да използват интернет за учене извън клас

Висококвалифицирани учители

 • Училищен ръководител е Нели Хаджийска, носител на почетното отличие на министъра на образованието и науката за цялостна професионална дейност в системата на народната просвета "Неофит Рилски" за 2013 г. и член на комисията по етика на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

Хорът:

 • 122 концерта, включително в Генeралното консулство и българската църква в Ню Йорк, Карнеги хол, "Симфони спейс" на Бродуей, ООН, Нюйоркската обществена библиотека, централата на банка UBS, университетa "Пейс", на годишната гала церемония на НПО Global Fund for Children в художествения музей "Рубин", в Музея на град Ню Йорк, както и един концерт и едно театрално представление пред българската общност в Чикаго, едно театрално предстваление във Вашингтон, две представления пред българската общност в Париж и по едно представление пред българската общност в БКИ "Дом Витгенщайн" във Виена и в театъра на НАТФИЗ в София.
   
 • Богат репертоар oт българска и американска детска хорова класика, обработен български фолклор и съвременна световна музика
 • Нови заглавия всеки семестър, включително оригинални композиции и текстове
 • Публикуват се избрани песни от репертоара с текстове, преведени и на английски за безплатно ползване от българските училища и детски хорове по света
 • Сътрудничество с Български концертни вечери в Ню Йорк и с други „етнически“ училища в града: напоследък, четири съвместни концерта с арменско, чешко и словашко, турско и индийско училище
 • Участие във всички български чествания в града
 • Вокална група "Гергана Алумни" обединява възпитаниците на хора след завършването им за участие в концерти

Театралното студио:

 • Изгражда умения за сценично поведение: публична реч, разказване, характеризация, мимика и движение
 • Учи на социално взаимодействие, общуване, самочувствие и увереност
 • Развива творческо мислене, въображение, спонтанност и способност да се поемат рискове в приятелска атмосфера на емоционална подкрепа
 • Децата участват в музикално-театрални постановки
 • "Майсторски" клас, в който децата представят солови партии от известни мюзикли

Танцовото студио:

 • Осигурява здравословна и безопасна физическа активност на децата с много радост от задружната игра
 • Изгражда умения за сценично движение, емоционална изразителност и социално взаимодействие
 • Предлага балет, съвременни и бални танци и български народни танци за всички, художествена гимнастика за момичетата, гимнастика за момчетата и йога за родителите
 • Танците се интегрират в музикално-театралните постановки

За родителите и семействата: "Гергана" - перфектната семейна неделя

 • Семейни празници, концерти, спявки, излети и ден на таланта
 • Mодна работилница
 • Йога клас на Боряна
 • "Български език, живот и мисъл": клас по български като чужд език за англоезични и други родители, роднини и приятели
 • Смесен хор на общност "Гергана" с участието на родители, учители и приятели
 • Вокална група "Гергана Алумни" от възпитаниците на хора
 • Родителите могат да участват в танцовия клас на Надя по съвременни, бални и български народни танци
 • Песните се превеждат на английски за приобщаване на англоезичните родители и други членове на общността
 • Оживена Фейсбук страница и група за родители, учители и деца
 • Активен родителски съвет

 

Фото: Кристина Велинова